190803-Bendigo

2019. augusztus 3-án szombaton délelőtt 11-re jelentkeztünk be vezetett túrára a Central Deborah aranybányába, ami háromórás autózásra van Wodongától. Ez a bánya 1939 és 1954 között üzemelt, ez idő alatt közel egy tonna aranyat hoztak belőle a felszínre. A bánya legalsó, 17. szintje 412 méterrel a felszín alatt fut. Mi látogatásunk során 65 méter mélyre – a harmadik szintig – jutottunk. A bánya második szintjén végeztek átalakításokat a turisták fogadására, de a harmadik szinten már minden úgy van hagyva, ahogy a bányászok eltávozása után maradt.

A látogatás elején beöltöztünk kezeslábasba és gumicsizmába, valamint kaptunk műanyag sisakot és lámpát. Ezután egy lifttel mentünk le a második szintre. Itt megnéztük a járatokat majd létrán lementünk a harmadik szintre. Itt kipróbálhattuk a fúrót, amivel a robbanószernek való lyukakat fúrták. Közben nagyon sok érdekes dolgot megtudtunk a bányászok életéről és a kitermelésről. A második szintre visszatérve elfogyasztottuk a bányászebédet, ez a tésztába sütött hús é zöldség keverék nagyon hasonló ahhoz, amit a bányászok kaptak ebédre.

A felszínre visszatérve még megnéztük a gépeket, amivel összetörték a köveket és a szalagot, ahol kinyerték a kőzetből az aranyat. Végül a bányamúzeumban zártuk a túrát.

Fúrás


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *